Din golfboldguide


Hvilken golfbold passer dig?

Erik Tellman
Boldekspert
erik.tellman@out-of-bounds.se

Golfbolden er den eneste del af vores udstyr, som bruges ved hvert slag. Det er ekstremt vigtigt at finde en bold, som passer til lige præcis dit sving. Vores mål er at tilbyde vore kunder service i verdensklasse og hjælpe hver eneste kunde med at finde lige præcis den golfbold, som passer kundens eget spil. Golfbolden er gået fra at være en sfærisk lille træbold, som ikke fløj så langt, til dagens "projektiler" som næsten kan klassificeres som et forskningsprojekt. Der er sket så utroligt meget med udviklingen er golfbolde de seneste 10 år. Der har været en blanding af kvaliteter, materialer, som har givet relativt store længdeforskelle. Disse forskelle er med tiden blevet visket ud og i dag er der ikke så stor forskel på boldene rent længdemæssigt. I dag findes golfboldens uligheder og egenskaber først og fremmest i skruet, kompressionen og fornemmelsen.

Hvordan finder vi den perfekte golfbold til dig?

De populære metoder som Trackman, Flightscope og lange drives er absolut interessante. Ifølge os og mange andre i branchen findes der dog andre metoder, som er meget bedre for at finde lige præcis det du behøver.

Vi begynder med at stille dig spørgsmål som:

- Hvad er din svinghastighed?
- Hvor langt slår du?
-Hvad er dit handicap?
- Hvordan ser din spillestil ud?
- Hvad vil du at bolden skal tilføre til dit spil?
- Foretrækker du bløde eller hårde golfbolde?
- Ønsker du meget eller lidt spin i slagene?

Første skridt er at finde et godt alternativ af bolde som passer dig, herefter mangler vi bare at du går ud og træner med boldene. Gå til træningsgreenen og slå dine favoritslag, så du ser hvordan boldene opfører sig ved de slag som er vigtige for dig. Det er her du kommer til at finde din favoritbold!

Handicap 21 og højere

Hvis du rammer perfekt ved hvert slag, præsterer de fleste bolde godt. Hvis man ikke lige rammer perfekt hver gang, så er det godt, hvis man har en bold som er lidt tilgivende. I denne handicapgruppe forsøger vi at finde en bold, som giver så godt et resultat som muligt, selv ved dårlige slag. Golfboldene vi vælger skal være tilgivende, skrue meget lidt og have en høj udgangshastighed. Her tilbyder vi bolde, som giver dig maksimal fornemmelse med bolden og længde ved lavere svinghastigheder.

Svinghastighed

Svinghastighed driver: Under 80 mph
Længde med driver: Under 170 meter
Gennemsnitslængde med 7’er jern: Under 120 meter

Har du højere svinghastighed?

Så anbefaler vi at du kigger på en anden handicapkategri.

Meget bløde bolde

Distancebolde

Handicap 9-20

Her prøver vi at finde premiumbolde, som præsterer ved alle typer af slag på hele banen. Spillere i denne kategori plejer at vælge tilgivende bolde, sammen med en god kombination af skru, fornemmelse og længde.

Lavere svinghastighed

Svinghastighed driver: Under 95 mph
Længde med driver: Under 215 meter
Gennemsnitslængde med 7’er jern: Under 140 meter

Højere svinghastighed

Svinghastighed driver: Over 95 mph
Længde med driver: Over 215 meter
Gennemsnitslængde med 7’er jern: Over 140 meter

 • Titleist NXT Tour (2014/2016) *
  Vi anbefaler - meget bold for pengene!
 • Nike Vapor Black
 • Titleist Tour Soft
 • Bridgestone e6 Speed
 • Handicap 9-15

  Dette er kategorien for os er på vej ned i handicap og som stadig vil have relativt tilgivende bolde, men med ekstra fornemmelse omkring greenen. Boldene som vi tilbyder her minder i det lange spil om de klassiske premiumbolde, som giver en god kombination av spin, fornemmelse og længde. Forskellen er at de her golfbolde har et ydre af urethane - præcis samme materiale som bruges i tourboldene. Dette gør at boldene i denne kategori giver et rigtig fint spin, omkring greenen.

  Svinghastighed

  Svinghastighed driver: Över 95 mph
  Længde med driver: Över 215 meter
  Gennemsnitslængde med 7’er jern: Över 140 meter

  Har du lavere svinghastighed?

  Så anbefaler vi at du kigger på en anden handicapkategri.

  Handicap 8 och lägre

  For at komme ned i denne handicapgruppe kræves mange fairway- og greenslag, samt gode resultater i det korte spil samt putting. Længden på slagene er som oftest intet problem for golfspillere i denne her kategori, så her leder vi efter en bold som giver maksimal kontrol. En bold, som vi kan slå forskellige boldbaner med og en bold som passer til mange forskellige typer af slag. At bolden skruer og stopper hurtigt op på greenen er også et krav.

  Boldene i denne kategori er de bedste, fineste og dyreste som producenterne tilbyder på markedet. Alle boldene har en ydre skal af urethane. Producenterne designer ofte to forskellige typer af samme tourbold: en med højt spin og en med kombineret spin. Vi forklarer forskellen på disse i vores ordliste.

  Lavere svinghastighed

  Svinghastighed driver: Under 105 mph
  Snittlängd driver: Under 250 meter
  Gennemsnitslængde med 7’er jern: Under 160 meter

  Kombineret Spin

  Højt Spin

  Højere svinghastighed

  Svinghastighed driver: Over 105 mph
  Snittlängd driver: Over 250 meter
  Gennemsnitslængde med 7’er jern: Over 160 meter

  Kombineret Spin

  Højt Spin

  Damebolde

  Dette er kategorien for jer damer. Her finder vi rigtigt bløde bolde, og med bløde bolde menes der at bolden har en stor, blød kerne og lav kompression. Den bløde kerne giver golfspillere med lav svinghastighed mulighed for at komprimere boldene. Det resulterer i en blød fornemmelse ved hvert slag og lidt ekstra længde i slagene. Bløde bolde er mere tilgivende ved fejlslag og meget lette at spille.

  Svinghastighed

  Svinghastighed driver: Under 75 mph
  Længde med driver: Under 160 meter
  Gennemsnitslængde med 7’er jern: Under 105 meter

  Har du Højere svinghastighed?

  Så anbefaler vi at du kigger på en anden handicapkategri.

  Ordliste


  Tourbolde

  De mere avancerede golfbolde på markedet. En tourbold har en konstruktion, som består af flere forskellige lag og et ydre af blødt urethane. Tourboldens primære egenskab er at generere meget spin. Rigtig dygtige spillere vil have meget spin for at kunne kontrollere boldbanen og slå mange forskellige typer af golfslag. Meget spin sammen med den bløde skal af urethane giver også mulighed for at få bolden til at stoppe hurtigt op på greenen. Tourbolde er ikke ligeså tilgivende som andre golfbolde, og anbefales derfor til den lidt bedre spiller, men kan selvfølgelig spilles af alle, såvel amatører som professionelle. Populære bolde i denne kategori er: Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft og Taylormade TP5.

  Distancebolde

  Distancebolde er til dig som vil at dine slag skal flyve langt og lige. Distancebolde giver lavt spin kombineret med høj udgangsvinkel. Hvis du har problemer med eksempelvis slice eller hook, så er dette det perfekte bolddesign for dig. For mange år siden føltes distancebolde hårde som sten, men de seneste år er de blevet udviklet. Dagens distancebolde er bløde og giver en god fornemmelse omkring greenen. Distancebolde har et ydre skal af lonomer, surlyn eller lignende materiale. Populære bolde i denne kategori er: Titleist Velocity, TaylorMade RocketBallz, Callaway Warbird Plus.

  Premiumbolde

  Bolddesign perfekt tilpasset amatørspilleren. Designet har en god allround kombination af spin, fornemmelse og længde. Premiumbolde minder om tourbolde i sin konstruktion på nær det ydre materiale. Premiumbolde har en ydre skal af lonomer, surlyn eller lignende. Denne type af skal giver ikke ligeså meget spin på greenen som tourboldenes bløde skal af urethane. Populære bolde i denne kategori er: Titleist NXT Tour, Bridgestone E6 Soft, Callaway HX Diablo Tour.

  Bløde bolde

  Når man snakker om bløde golfbolde plejer man at sige at bolden har en stor, blød kerne og lav kompression. Den bløde kerne giver golfspillere med lav svinghastighed mulighed for at komprimere boldene. Det resulterer i en blød fornemmelse og lidt ekstra længde i slagene. Bløde bolde er mere tilgivende ved fejlslag og meget lette at spille. Populære bolde i denne kategori er: Pinnacle Lady, Callaway Supersoft, Wilson Dx2 Soft, Srixon Soft Feel.

  Højt spin

  Bolddesign som skal spinne meget på hele banen og ved alle former for slag. Denne boldtype passer os som slår lave slag og vil have højere boldbane, har lidt lavere svinghastighed, eller af forskellige grunde godt kan lide bolde med meget spin. Tourbolde med højt spin plejer at være noget blødere ved træffet end hvad tourbolde med kombineret spin er.

  Kombineret spin

  Bolddesignet som giver lavt spin på lange distanceslag fra tee og fairway. Dette er for at holde boldbanen nede samt for at få ekstra længde i slagene. Omkring greenen giver de præcis samme høje spinhastighed som tourboldene i kategorien med højt spin. Denne her type af tourbolde er den mest popuære ude på de forskellige Worldtours. For at kunne udnytte det lave spin som boldene tilbyder kræves en noget højere svinghastighed. Tourbolde med kombineret spin plejer at være noget hårdere en tourbolde med højt spin.

  Urethaneskal

  Skallen på alle tourbolde er lavet af urethane. Denne form for skal er blød og givet meget spin og god fornemmelse. Ulempen ved urethaneskallen er at den er dyr at producere. Det er heller ikke ligeså holdbart some lonomer- og fusablendskallen som findes på de billige bolde.