Din golfboldguide


Hvilken golfbold skal du spille med?


Golfbolden er den eneste del af vores udstyr, som anvendes ved hvert slag. Som golfspillere søger vi maksimal følelse, kontrol og distance på vores slag. Alt dette påvirkes af golfspillerens dygtighed, vejr og vind, men også køllens og boldens egenskaber. I den her guide vil vi fokusere på boldens egenskaber.

Vigtige egenskaber som du bør have styr på om din bold er: Kompression, spin og boldflugt. Alle disse egenskaber påvirker hvor bolden lander, hvordan den kommer derhen og hvordan vi oplever den. Hvilken egenskab tror du er vigtigst for dig? Hvad vil du have ud af din bold? I denne guide gennemgår vi i detaljer, hvordan boldens forskellige egenskaber påvirker dit spil!

Erik Tellman - Boldekspert

Golfboldens opbygning

Skallen


Den største forskel på skallen i nutidens golfbolde er materialet. Der findes overordnet set to forskellige materialer som anvendes. Den ene type er uretan, den anden kalder man ionomer. Uretan er blød og giver et bedre fæste mod køllens riller og spinner derfor mere, men er dyrere at fremstille. Fordelen ved ionomer er, at det er et mere holdbart og billigere materiale.

Indersidens dele


Der findes 2-, 3-, 4-, 5- og 6-delte bolde. Forskellige golfbolde har forskellige egenskaber ved forskellige typer af slag. Ved at lave bolde med flere forskellige lag forsøger producenterne at skabe bolde, som opfører sig forskelligt på forskellige dele af banen. Jo flere lag desto mere avanceret bliver bolden, som indimellem kan kræve en mere erfaren spiller.

Dimplerne


Det yderste mønster på skallen af en golfbold kaldes for dimpler. Disse fordybninger giver bolden en stabil og lige boldflugt. Uden dimplerne ville bolden flyve ustabilt i luften og ikke give den distance man ønsker.

Golfboldens egenskaber

Kompression


Hvor blød eller hård er bolden du spiller med? En vigtig egenskab ved golfbolden er kompressionen. Når golfkøllen rammer golfbolden så trykkes den sammen, forskellige bolde er designede til at komprimeres i forskellig grad.

Kompressionen er den egenskab ved golfbolden, som påvirker følelsen i dit boldtræf mest. Hvis du har en høj svinghastighed og en blød bold, så forsvinder meget af følelsen i boldtræffet. På samme måde kan følelsen påvirkes, hvis du har en hård bold og en lav svinghastighed. Det er derfor vigtigt, at du spiller med en bold, som føles god i boldtræffet.

På vores side kan du nemt se kompressionen på din favoritbold og sammenligne med andre golfbolde. Vi laver tests af kompressionen på alle golfboldmodeller i vores sortiment, for at du nemt skal kunne vælge den rette bold.

Spin


Hvor meget bolden roterer i luften plejer man inden for golfsporten at kalde for spin. I nærspillet vil man gerne have, at bolden spinner meget, for at man kan få bolden til at standse så hurtigt som muligt efter den er landet. Dette er en vigtig del af en erfaren golfspillers spil. Derfor har f.eks. alle tourbolde meget spin.

På de slag hvor man derimod gerne vil have meget længde, vil man gerne have at bolden spinner mindre for optimal boldflugt og dermed giver mere rul fremad når den lander. Forskellen i længden, som boldene flyver i luften, er dog ikke så stor mellem nutidens moderne golfbolde. Det er vigtigere at finde en bold, som spinner på den måde, som du foretrækker det i nærspillet.

Alle bolde med uretanskal giver meget spin i nærspillet. Så hvis spin er vigtigt for dig skal du vælge en bold med uretanskal.

Boldflugt


En anden egenskab, som adskiller bolde fra hinanden er hvilken type boldbane og boldflugt de giver. Dimplerne på bolden påvirker hvilken vinkel din bold får når den forlader dit køllehoved. Forskellige bolde giver høj, middel eller lav boldflugt. Har du det problem, at du får en for lav boldflugt? Så kan du teste en bold, som giver en højere boldflugt.

Vi anbefaler

Hvilken bold skal du så vælge? Vi har nu forklaret, hvad der adskiller de forskellige bolde mht. deres egenskaber. Men der findes flere vigtige faktorer at tænke på, når du vælger din bold. Her er nogle af vores anbefalinger.

1

Nærspillet først


En bold der er god for dig føles og fungerer godt i nærspillet. Begynd med at overveje om bolden du anvender føles god i dit nærspil og din putting i stedet for at tage udgangspunkt i slaget fra tee. Det er i de korte angrebsslag mod greenen, hvor den rigtige bold for dig gør den største forskel! Føles bolden god? Finder du de rigtige længder, spin og flugt? Tænker du på den her måde er du kommet langt i processen med at finde en bold, som du kan trives med.

2

Efter din dygtighed


Selv om en tourbold har de bedst mulige egenskaber på papiret så betyder det ikke, at det nødvendigvis er den rigtige bold for dig. En simplere konstrueret og billigere bold er ofte mere tilgivende og kan derfor være et bedre valg. Det er dog aldrig forkert at spille med en tourbold, hvis du har højt handicap og kan lide dens egenskaber. Tag udgangspunkt i hvad du vil have og hvor du er i din golf.

3

Tænk på pengepungen


En anden vigtig faktor når det kommer til at vælge en bold er selvfølgelig prisen! Vælg en bold som din pengepung har det godt med. Selvfølgelig bør du spille med genanvendte bolde, da det både er godt for miljøet og din økonomi. For at spare endnu mere kan du teste en af vores billigere klasser af din favoritbold.

4

Find en favorit


Test flere forskellige typer af golfbolde for at finde bolden du trives bedst med. Har du allerede fundet en bold du trives med? Vores anbefaling er, at du bliver ved med at spille med den!

Golfboldvælgeren

Stadigvæk ikke sikker på, hvilken bold der er den rette for dig?
Test vores golfboldvælger, som hjælper dig med at finde den rigtige.
Her kan du svare på spørgsmål, som hjælper dig med at filtrere en bold frem bare til dig.

Begynd her

Hvad er genanvendte golfbolde?

Læs mere om vores golfboldklasser og hvordan vi genindvinder mere end 4 millioner golfbolde om året! At spille med genanvendte golfbolde er både godt for miljøet, køllerne og din pengepung.

Om boldene

Spørgsmål og svar

Kan alle spille med en tourbold, selv hvis man har et højt handicap?

Ja, alle kan spille med en tourbold. Nutidens tourbolde er ikke kun designede til de allerbedste spillere. Spillere med højere handicap kan med fordel drage nytte af spinnet og kontrollen, som tourboldene giver omkring greenen da man i flere tilfælde misser greenene og har brug for god præstation med chips og wedges for at rette op på scoren.

Hvorfor findes der ikke kun tourbolde, hvis alle kan spille med dem?

Grunden til dette er flere faktorer. Du tilhører måske den kategori af golfspillere som ikke bekymrer sig så meget om, hvorvidt du spiller med den bold der er bedst for dig - følelsen, prisen, udseendet og farven på bolden er måske vigtigere? Bolde som ikke er tourbolde har en ionomerskal, som er mere holdbar og meget billigere.

Hvordan påvirker min svinghastighed mit valg af golfbold?

Nu til dags spiller svinghastighed ikke en lige så stor rolle som den gjorde for et par år siden. Boldene som fremstilles i dag er mere tilpassede til at give maksimale egenskaber uanset hvem som slår til dem. Derimod plejer golfspillere med lav svinghastighed at kunne lide følelsen af at spille med rigtigt bløde golfbolde, mens golfspillere med højere svinghastighed plejer at kunne lide følelsen af hårdere golfbolde. Bløde bolde er noget mere tilgivende og plejer at være designede til at hjælpe golfspillere med lave svinghastigheder med at få en højere boldhastighed og boldflugt.

Hvorfor koster nogle bolde så meget mere end andre?

Den store prisforskel plejer at findes mellem tourboldene og alle andre golfbolde. Grunden til at tourboldene koster så meget mere er primært to ting: Skallen og indersiden.

1. Alle tourbolde har en skal af uretan. Dette materiale findes uden på bolden for at give maksimalt spin på greenen og på alle slagene ind mod greenen. En god uretanskal er dyr at fremstille, men giver de absolut bedste egenskaber.

2. Indersiden af tourboldene er mere udviklet. De kan have 3, 4, 5 eller til og med 6 dele, hvor hver del er tilpasset og designet for specifikke egenskaber i bolden. En bold med mange dele er mere avanceret og derfor dyrere for pengepungen.

Hvilken golfbold er den rigtige bold for dig?

Med vores boldvælgerværktøj vil vi hjælpe dig med at komme frem til det. Der vil du få spørgsmål omkring hvilke bolde du har spillet med tidligere, dine præferencer, hvad du ønsker at udvikle og meget andet. Baseret på dine svar vil værktøjet søge vores database med omkring 300 golfboldmodeller igennem og matche disse med boldenes egenskaber. Derefter vil du få forslag til bolde, som kan passe godt til dig. Glem ikke at man med fordel kan teste et par forskellige bolde inden man finder den rigtige. Man ved ikke altid selv, hvad man har brug for. Har du flere spørgsmål kan du selvfølgelig kontakte os via mail, chat eller telefon.

Til alle golfbolde