• Fri fragt ved ordrer over 650,-
  • Over 75 000 tilfredse kunder
  • Rådgivning fra eksperter
  • Hurtig levering inden for 1-2 dage
  • Mere end 300 forskellige modeller
Til checkout (0)

Sådan påvirker din svinghastighed valget af boldmodel


Skrivet av Erik Tellman
Erik Tellman | 12 juni 2019
Driver træffar golfbolde

Alle some producerer golfbolde markedsfører og sælger helst sine flagskibsmodeller, som man ser de professionelle spille med. Der snakkes om en fantastisk kompression, spin, svinghastighed og meget mere. Hvad betyder dette egentlig for dig, og hvordan påvirker kompressionen hvilken bold du skal spille med? I denne artikel gennemgår vi hvordan du bør tænke når du skal vælge en golfbold, som passer til din svinghastighed.

Jeg vil gerne begynde med at sige at dyrest er ikke altid bedst. I hvert fald ikke for alle. At forstå hvordan din svinghastighed påvirker de forskellige boldes flugt og præstation gør ikke kun at du finder en bold, som passer dig godt - du kommer forhåbentlig også til at spare lidt penge.

Kompressionen skiller boldene ad

For at få golfbolde til at præstere og føles forskellige så er det først og fremmest kompressionen, som skiller dem ad. Kompression betyder - præcis som ordet afslører - hvor meget bolden trykkes sammen når køllehovedet rammer bolden. Har du en høj svinghastighed komprimeres bolden mere og har du en lavere svinghastighed, komprimeres bolden mindre. Hvad dette indebærer og hvordan det påvirker dig skal vi her finde ud af. Golfbolde indeles normalvis i tre kompressiongrupper:

Lav kompression

For eksempel Wilson DUO og Pinnacle Gold

Mellem kompression

For eksempel Titleist NXT Tour og Nike RZN RED

Høj kompression

For eksempel TaylorMade Tour Preferred X og Callaway HEX Black +

Lavkompressionsbolde er de blødeste på markedet, mens højkompressionsbolde er de absolut hårdeste. Desværre kan man ikke bare sortere bolden efter kompression som vi snakker om i denne artikel, da det ikke siger så meget om boldenes yderligere egenskaber. Hos Out of Bounds kategoriserer vi golfboldene i kategorier som damebolde, bløde bolde, distancebole, tourbolde og premiumbolde. Der findes for eksempel lavkompressionsbolde både i kategorierne damebolde og tourbolde, men der er ret stor forskel på egenskaberne mellem disse to på trods af at de har samme kompression.

Kategorien Damebolde og bløde bolde er alle lavkompressionsbolde. Det kræver ikke specielt høj svinghastighed for at få disse bolde til at flyve langt. Premium-, distance- og tourbolde har derimod modeller som passer ind i alle kompressionsgrupper. Dette fordi at disse modeller passer til en meget bred skare af golfspillere, som alle har forskellige svinghastigheder og preferencer. Man kan altså ikke kun tænke på kompressionsniveauet, når man vælger bold, selvom det er en meget god start. Der findes andre egenskaber når det kommer til flugt, skal, spin og så videre, som man også bør have i tankerne.

Hvor hårdt træffer du bolden?

Det kræver ikke specielt høj svinghastighed for at komprimere en lavkompressionsbold, mens en højkompressionsbold kræver rigtig høj fart med køllen. Komprimerer du bolden ordentligt får bolden en god hastighed, hvilket (i teorien), udmynder i øget længde. Dette betyder at alle golfspillere vil kunne komprimere en golfbold med lav kompression og få den bedst mulige længde ud af det i forhold til omgivelserne.

Er det så ikke bedre for alle at spille med lavkompressionsbolde for at få mere længde? Svaret er nej.

Bolden skal spinne de rigtige steder

Høj boldhastighed er fantastisk på alle måder, men det kommer ikke uden uønskede bivirkninger. Spin kalder vi det. Spin omkring greenen er altid dejligt at have, men det påvirker vi først og fremmest ved hjælp af hvilken skal vi vælger vores bolde med. Spin i de længere slag handler mest om hvor hård eller blød bolden er, og den type spin vil vi begrænse. Risikoen er at du som har meget høj svinghastighed kommer til at komprimere de blødeste bolde for meget. Jo mere en golfbold komprimeres desto mere spin kommer den til at få. Se billedet nedenunder.

Driver træffar golfbolde

En bold med højt spin kommer til at stige højt op i luften da backspinnet giver ekstremt meget luft. En bold med meget lidt spin vil knapt kunne flyve overhovedet da den ikke får nogen hjælp til at komme op i luften. For at bolden skal give dig maksimal længde skal du finde den gyldne grænse i spinhastigheden. Dette sammen med en bold du kan lide i design, skal og udgangsvinkel kommer til at hælpe dig med at sende dine drives længere.

Vi ser dagligt interesse hos Danmarks golfspillere i at lære mere om golfbolden og dens egenskaber. At prøve sig frem med nyt udstyr her og der kan virkelig hjælpe dig med at finde den rigtige løsning blandt alle de modeller, som findes på markedet.

Det handler om fornemmelse og selvtillid

Afslutningsvist vil jeg gerne sige sådan her.. Du er måske en golfspiller som hellere spiller med en bold, der spinner "for" meget, eller en bold som er alt "for" hård. Det er helt okay, da det handler meget om fornemmelse og selvtillid. Find en bold fra et mærke som du selv føler dig tilpas med. Derefter hjælper vi dig med at finde den variant som passer dig absolut bedste gennem at se nærmere på skal, kerne, launch og så videre. Spørg gerne mig eller mine kollegaer om hvad vi tror passer til dig. Held og lykke!


Gå ikke glip af næste kampagne - tilmeld dig vores nyhedsbrev her!


Titleist NXT Tour

Titleist NXT Tour

92,-
3-deltboldflugt-middelpremiumboldeskal ionomerkompression medium
køb
-5%
Pinnacle Gold

Pinnacle Gold

95,- 99
2-deltboldflugt-middeldistanceboldeskal ionomerkompression medium
køb
Wilson Staff DUO

Wilson Staff DUO

84,-
2-deltboldflugt-højBløde boldeskal ionomerkompression meget blød
udsolgt
Nike RZN Red

Nike RZN Red

161,-
3-deltboldflugt-lavdistanceboldeskal ionomerkompression medium
køb